med


Nutričná hodnota medu na 100g 

KJ–1242,3   Kcal–303   Bielkoviny–0,28 g   Sacharidy–82,5 g  Voda – 15 g

V 100g med obsahuje tieto minerály:

Vápnik
6,5 mg
Horčík
2,1 mg
Draslík
51 mg
Mangán
0,12 mg
Zinok
0,3 mg
Železo
0,5 mg
Sodík
4,5 mikrogram
Selén
0,7 mikrogram

V 100g med obsahuje tieto vitamíny:

Vitamín B3
0,2 mg
Kys. pantoténová
0,15 mg
Vitamín C
0,6 mg

Dávkovanie medu a vedľajšie účinky

Denná dávka medu sú 3 až 4 čajové lyžičky. Vo všeobecnosti je med bezpečný pre dospelých i deti, dokonca aj vo väčších množstvách. Odporúčané je ale vyhýbanie sa medu deťom mladších ako 1 rok, menšie dávky sú vhodné pre ľudí so srdcovými a obličkovými problémami a tehotné ženy. Jeho konzumácia sa neodporúča alergikom, ktorí sú citliví na peľ.

Čo med obsahuje?

Med je zmes cukrov, vody a iných zložiek. Špecifické zloženie medu závisí najviac od zmesí kvetov navštívených včelami, ktoré med produkovali a líši sa podľa lokality, obdobia, sezóny a jednotlivých včelstiev. Výhodou medu je jeho nízky glykemický index. Hmotnosť 1 litra medu je asi 1,4 kg. Typické zloženie medu je nasledovné:

fruktóza, ovocný cukor: 35 – 40 %
glukóza, hroznový cukor: 30 – 35 %
voda: 10 – 15 %
minerálne látky a stopové prvky: draslík, vápnik, sodík, horčík, fosfor, jód, meď, zinok, železo
vitamíny: B1, B2, B3, B5, B6, C, D, H, K, E, P
organické kyseliny: glukónová, citrónová a jablčná
ďalej: aminokyseliny, enzýmy, antioxidanty, aromatické látky a peľ

Vlastnosti medu

Podľa Pfundovej stupnice sa med skúma z hľadiska farby – od bezfarebných, vodových, cez svetlé , až po jantárové, až tmavojantárové odtiene. Okrem toho sa určuje vôňa, chuť i viskozita medu. Konzistencia môže byť kvapalná, viskózna alebo čiastočne až úplne kryštalická.

Kryštalizácia medu

Kryštalizácia medu je známkou jeho pravosti. Je to typická vlastnosť medu, ktorá môže byť zmiernená aj správnym skladovaním. Skryštalizovaný med nemusíte vyhadzovať, stačí ho iba v pohári vo vodnom kúpeli nahriať. Treba si však dávať pozor na maximálnu teplotu do 50°C, nakoľko vyššia teplota by zničila citlivé enzýmy. V zimnom období môžete med roztopiť položením na teplý radiátor. Jedinému čomu sa treba vyhnúť je mikrovlnná rúra, pretože v nej sa zabíjajú všetky dôležité a telu potrebné látky.

Med podľa pôvodu

kvetový

nektárové: repkový, agátový, lipový

medovicový

lesné: jedľový, smrekový

zmiešaný

z kvetových a medovicových medov

Druhy medu v Čučoriedkove

Med
z lúčnych kvetov

Med z čučoriedkových
kvetov

Lesný
med