Príbeh včelárstva u Figľušovcov
V našej rodine začal so včelárením môj starký, ktorému s láskou a radosťou pomáhala jeho výnimočná žena– naša starká. Od útlého detstva som sa vždy „motala“ okolo nich pri vytáčaní medu a za odmenu som vždy dostavala „fajnú medovú žuvačku“. Zažívala som to najkrajšie detstvo, na ktoré s láskou spomínam dodnes a verím, že to v budúcnosti podobne zhodnotí aj naša dcérka Dorotka a takisto aj moje krstniatko Peťko…
Včelí med a jeho účinky na zdravie
Med má množstvo zaujímavých prívlastkov a pomenovaní- tekuté zlato, elixír života alebo hojivý zázrak. Táto sladká, chutná, ale i lepkavá hmota bola uctievaná ako dar či pokrm bohov a do konca 19.storočia bola aj jediným dostupným sladidlom. Med je známy svojimi liečivými účinkami už celé tisícročia…
Hlavné účinky medu
Vďaka svojmu unikátnemu prírodnému zloženiu radíme med medzi superpotraviny. Pôsobí protizápalovo a antibakteriálne, posilňuje imunitný systém, pomáha liečiť vírusové ochorenie, používa sa pri prechladnutiach, ochoreniach dýchacích ciest, chrípke, zápaloch ústnej dutiny…
Príbeh včelárstva u Figľušovcov
V našej rodine začal so včelárením môj starký, ktorému s láskou a radosťou pomáhala jeho výnimočná žena– naša starká. Od útleho detstva som sa vždy pri vytáčaní medu „motala“ okolo nich. Za odmenu som vždy dostávala „fajnú medovú žuvačku“. Zažívala som to najkrajšie detstvo, na ktoré s láskou spomínam dodnes a verím, že to v budúcnosti podobne zhodnotí aj naša dcérka Dorotka a takisto aj moje krstniatko Peťko.
O včely a včelárstvo sa od malička zaujímal aj môj ocino Miloško, ktorému včelárčenie učarovalo a prebral štafetu po starkom spolu s mojou maminou Aničkou.
Dnes máme v našom ČUČORIEDKOVE veľký úľ, v ktorom zatiaľ žije 18 pracovitých včelích rodín. Verím, že k nim postupne pribudnú ďalšie a spolu s maminou a ocinom budeme ďalej odovzdávať generáciám našej rodiny lásku k včielkam a zachovávať rodinné včelárske poslanie. Veď ČUČORIEDKOVO dáva predpoklady na získanie zdravého, liečivého medu od jari do neskorého leta. Nektár z našich rozkvitnutých lúčnych kvetov, ovocných stromov, malín, čučoriedok, liečivých lúčnych bylín (bez chemizácie) je jeho základným materiálom.
Niečo o jedinečnom medíku
Med, v celej jeho existencii, sa zmenil len minimálne a vo svojej podstate je rovnakým produktom, ako v jeho počiatkoch. Produkuje ho včela a človek- včelár/včelárka med šetrne odoberie, naleje do pohárikov a ponúkne konzumentovi. Včelár nezasahuje do jeho obsahu a práve preto môžeme o mede hovoriť ako o bioprodukte. V dnešnej dobe si už ľudia dávajú záležať na tom, aké potraviny kupujú a aké potraviny doprajú svojmu telu. No a za kvalitu sa platí. Novou úlohou poľnohospodárov nie je lacno nasýtiť masy, ale ponúkať im čo najkvalitnejšie potraviny. V minulosti bolo postavenie včelára spoločensky favorizované, hlavne pre svoj podiel na opeľovacej činnosti včelstva v poľnohospodárstve, tvorbe životného prostredia, aj samotnej produkcii včelích produktov. Dnes tomu tak už bohužiaľ nie je, ale to v našom ČUČORIEDKOVE neplatí! Naším cieľom je zachrániť včelstvo, venovať sa včelárstvu, chrániť ho a starať sa o prírodu, v ktorej naše včielky žijú.
Za pohárom medu sa skrýva oveľa viac práce, ako si bežný človek dokáže predstaviť. Lebo nie nadarmo sa hovorí, že: Včelárenie veruže nie je med lízať…
Včelár sa učí tomuto remeslu celý život, pretože dnešné klimatické zmeny, chemizácie atď. sú náročné, a o to viac sa treba pýtať, študovať, skúmať a v neposlednom rade treba včeličky pozorovať s pokorou. Chodiť ku včelám by som prirovnala k meditácii. K včelám a úľom treba vždy pristupovať pokojne, neponáhľať sa a samozrejme, že sa treba naladiť na prácu, ktorú ideme vykonávať a tým pádom vyhradiť si na ňu potrebný čas. Včely cítia nervozitu a prudké pohyby ich znervózňujú, takže včelárovi nič neodpustia.
Včelí med a jeho účinky na zdravie
Med má množstvo zaujímavých prívlastkov a pomenovaní- tekuté zlato, elixír života alebo hojivý zázrak. Táto sladká, chutná, ale i lepkavá hmota bola uctievaná ako dar či pokrm bohov a do konca 19.storočia bola aj jediným dostupným sladidlom. Med je známy svojimi liečivými účinkami už celé tisícročia a nie nadarmo je naším tekutým zlatom.
Základným materiálom pre získanie medu je najmä nektár z kvetov a medovica. Tieto sladké šťavy zbierajú včely, prípadne iné druhy hmyzu, obohatia ich látkami z vlastného tela, pozmenia a zhustia ich vo svojom tráviacom ústrojenstve a ďalej ich uskladnia v plástoch, kde med „zaviečkujú“ a nechajú ho dozrieť.
Hlavné účinky medu
- vďaka svojmu unikátnemu prírodnému zloženiu radíme med medzi superpotraviny
- pôsobí protizápalovo a antibakteriálne
- posilňuje imunitný systém
- pomáha liečiť vírusové ochorenie
- používa sa pri prechladnutiach, ochoreniach dýchacích ciest, chrípke, zápaloch ústnej dutiny či pri aftoch
- vďaka antioxidantom pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva
- pomáha pri žalúdočných vredoch, zápche, hnačke, pri chorobách pečene, žlčníka, pri dlhodobom zápale žalúdka, dvanástorníka a hrubého čreva
- podporuje trávenie
- zbavuje telo jedov
- má upokojujúce účinky na nervovú sústavu a zlepšuje kvalitu spánku – aplikujte pred spaním
- na zmiernenie migrény
- pomáha pri problémoch so srdcom
- pri vonkajšom použití veľmi dobré schopnosti: lieči popáleniny a rany, pôsobí dezinfekčne a urýchľuje hojenie
- čistí pleť, napríklad pri akné
- súčasťou okrasných kúr na pleť a vlasy
- medová masáž je silne detoxikačná a revitalizačná
- zjemňuje popukané pery
- je zdrojom rýchlej energie, lyžička ráno vám dodá silu
- ako záchrana v deň po opici – lyžica medu s čerstvo vytlačenou pomarančovou šťavou
Nutričná hodnota medu na 100g
KJ–1242,3 Kcal–303 Bielkoviny–0,28 g Sacharidy–82,5 g Voda – 15 g
V 100g med obsahuje tieto minerály:
V 100g med obsahuje tieto vitamíny:
Dávkovanie medu a vedľajšie účinky
Denná dávka medu sú 3 až 4 čajové lyžičky. Vo všeobecnosti je med bezpečný pre dospelých i deti, dokonca aj vo väčších množstvách. Odporúčané je ale vyhýbanie sa medu deťom mladších ako 1 rok, menšie dávky sú vhodné pre ľudí so srdcovými a obličkovými problémami a tehotné ženy. Jeho konzumácia sa neodporúča alergikom, ktorí sú citliví na peľ.
Čo med obsahuje?
Med je zmes cukrov, vody a iných zložiek. Špecifické zloženie medu závisí najviac od zmesí kvetov navštívených včelami, ktoré med produkovali a líši sa podľa lokality, obdobia, sezóny a jednotlivých včelstiev. Výhodou medu je jeho nízky glykemický index. Hmotnosť 1 litra medu je asi 1,4 kg. Typické zloženie medu je nasledovné:
fruktóza, ovocný cukor: 35 – 40 %
glukóza, hroznový cukor: 30 – 35 %
voda: 10 – 15 %
minerálne látky a stopové prvky: draslík, vápnik, sodík, horčík, fosfor, jód, meď, zinok, železo
vitamíny: B1, B2, B3, B5, B6, C, D, H, K, E, P
organické kyseliny: glukónová, citrónová a jablčná
ďalej: aminokyseliny, enzýmy, antioxidanty, aromatické látky a peľ
Vlastnosti medu
Podľa Pfundovej stupnice sa med skúma z hľadiska farby – od bezfarebných, vodových, cez svetlé , až po jantárové, až tmavojantárové odtiene. Okrem toho sa určuje vôňa, chuť i viskozita medu. Konzistencia môže byť kvapalná, viskózna alebo čiastočne až úplne kryštalická.
Kryštalizácia medu
Kryštalizácia medu je známkou jeho pravosti. Je to typická vlastnosť medu, ktorá môže byť zmiernená aj správnym skladovaním. Skryštalizovaný med nemusíte vyhadzovať, stačí ho iba v pohári vo vodnom kúpeli nahriať. Treba si však dávať pozor na maximálnu teplotu do 50°C, nakoľko vyššia teplota by zničila citlivé enzýmy. V zimnom období môžete med roztopiť položením na teplý radiátor. Jedinému čomu sa treba vyhnúť je mikrovlnná rúra, pretože v nej sa zabíjajú všetky dôležité a telu potrebné látky.
Med podľa pôvodu
kvetový
nektárové: repkový, agátový, lipový
medovicový
lesné: jedľový, smrekový
zmiešaný
z kvetových a medovicových medov