Fotografia

Prečo sú naše
čučoriedky
tak výnimočné?

Čučoriedky sú vo všeobecnosti výnimočné ovocie pre svoj vysoký obsah nutričných látok. My ich výnimočnosť umocňujeme pestovaním bez chémie, v symbióze so včelárstvom v malebnom prostredí – na HOREHRONÍ.

Čučoriedka chocholíkatá je náročná na starostlivosť a poveternostné podmienky – tie najviac ovplyvňujú úrodu. Prácu s čučoriedkami začíname od jari, ktorá začína starostlivosťou o kríky – strihanie, ručné pretrhávanie buriny, prihnojovanie, zavážanie štiepkou – a končíme v neskorej jeseni. Samotné strihanie je veľmi náročný proces.

Každý krík si vyžaduje dôkladnú prehliadku a odstránenie prestarnutých častí rastliny
a zároveň nadbytočných výhonkov, aby nedošlo k vysileniu rastliny tzv. preplodovaním. Po strihaní nasleduje prihnojovanie – hnojíme výlučne prírodným hnojivom, čím sa líšime od konkurencie. Dbáme na hrúbku vrstvy štiepky/hrabanky okolo rastlín, čo má veľký vplyv na udržanie kyslosti pôdy a rovnomerného udržania vlahy aj počas vegetácie.

Dôležité je tiež odstraňovanie buriny počas celého vegetačného obdobia. Vzhľadom na to, že čučoriedky majú plytký koreňový systém, vytrhávanie robíme bez použitia chemických prípravkov – ručne, aby nedošlo k jeho poškodeniu. Za našu starostlivosť sa nám odplácajú nielen čučoriedky, ale aj naše včielky. Vďaka už spomínanej aplikácii organického hnoja v našej záhrade kvitnú lúčne kvety od jari do jesene.

Fotografia

Aká je čučoriedka
chocholíkatá?

(Vaccinium corymbosum L.)

Známa aj pod ľudovými názvami ako čučoriedka záhradná, veľkoplodá, kanadská, americká. Patrí do radu Vresovcotvaré (Ericales), čeľade Vresovcovité ( Ericaceae), rodu Brusnica (Vaccinium). Ker dorastá až do výšky 2,5m a je to druh pôvodom zo severnej Ameriky.

Čučoriedku chocholíkatú možno v podmienkach Slovenska úspešne pestovať na veľmi kyslých pôdach od nížin až po horské oblasti (max.do 750 m.n.m).

Prednosťou jej pestovania, v porovnaní s čučoriedkou obyčajnou (lesnou), sú podstatne vyššie a stabilnejšie úrody i vysoká kvalita plodov určených predovšetkým na konzum v čerstvom stave. Patrí medzi veľmi atraktívne stolové ovocie, ktorého cena je aj patrične vyššia.

Fotografia

Vedeli ste o čučoriedkach, že…?

Čučoriedky chocholíkaté obsahujú veľké množstvo vitamínov a zdraviu prospešných látok. Vďaka obsahu kyseliny elagánovej majú protirakovinové účinky. Taktiež obsahujú veľa vitamínu C, A, B a minerálne látky ako napríklad železo, fosfor, horčík, vápnik, majú protizápalové účinky a dokážu chrániť srdce pred vznikom infarktu. Taktiež posilňujú imunitu, pôsobia ako prevencia a liek proti prechladnutiu či infekčným ochoreniam, znižujú hladinu cholesterolu v krvi.

Ich konzumáciou sa upravuje peristaltika čriev a upravujú črevnú mikroflóru. Pôsobia detoxikačne a zlepšujú celkový metabolizmus organizmu. Veľmi vhodné sú pre malých i starších, pretože podporujú zdravý rast detí a zlepšujú priebeh chorôb staroby.

Fotografia

Niečo pre milovníčky čučoriedok

Dámy, počuli ste už o tom, že tieto plody obsahujú látky, ktoré sú prospešné pre zdravú a krásnu pleť? Obsahujú totižto látky, potrebné na regeneráciu pokožky a tá zostáva dlhšie vitálna a pružná. Podľa niektorých výskumov vraj pomáhajú aj pri chudnutí, keďže podporujú sýtosť, pomáhajú cítiť sa plnšie a redukujú brušný tuk. Sto gramov čučoriedok má asi 250 kilojoulov. Preto sú skvelou voľbou ako nízkokalorické občerstvenie, ktoré si môžete dopriať bez akýchkoľvek výčitiek.

Zaujímavosťou je, že tento zázračný antioxidant je bohatý aj na vitamín A, tým pádom pôsobí regeneračne na očnú sietnicu. Mnohé výskumy tiež preukázali, že konzumácia čučoriedok zlepšuje zrak a aby toho nebolo náhodou málo, tak zlepšujú aj videnie v noci. Piloti nočných letov by to mohli 100% potvrdiť.

Pestovanie čučoriedky chocholíkatej v porovnaní
s čučoriedkou obyčajnou (lesnou) má viac rozdielov:

čučoriedka obyčajná

čučoriedka obyčajná

vs.
čučoriedka chocholíkatá

čučoriedka chocholíkatá

Čučoriedka chocholíkatá poskytuje podstatne vyššie a stabilnejšie úrody, má atraktívne, veľmi veľké a chutné plody, ktoré sú určené predovšetkým na konzum v čerstvom stave, zatiaľ čo plody čučoriedky obyčajnej (lesnej) sú určené len na spracovanie. Plody čučoriedky chocholíkatej sú asi štvornásobne väčšie ako plody čučoriedky lesnej. Čiastočne sa odlišujú aj chuťou. Ich dužina nefarbí, pretože je zelenkastá. Hodia sa nielen ako stolové ovocie, ale aj na mrazenie a na využitie v potravinárskom priemysle.

Pestujeme 7 druhov odrôd:

  • SPARTAN

    Ide o skorú odrodu, kde ker rastie vzpriamene, stredne silno s pozvoľným vstupom do obdobia plnej rodivosti. V dospelosti kry dosahujú výšku v priemere 1,6 m. Je to stredne produktívna odroda s veľkými až veľmi veľkými plodmi atraktívnej svetlomodrej farby, vynikajúcej kvality a výnimočnej chuti v čerstvom stave. Kvitne neskoro, ale dozrieva skoro a je dostatočne mrazuvzdorná.

  • DUKE

    Táto odroda je veľmi skorou. Vytvára rozložitejšie, otvorené kry, s príznačnými silno vetviacimi konármi a pomerne pomalým rastom. Dorastá do výšky 1,6 m. Plody sú stredne veľké až veľké, svetlomodré, pevné, len priemernej chuti, ktorá sa však zlepšuje skladovaním v chlade. Plody sú určené pre predaj v čerstvom stave, ale aj na zamrazovanie.

  • BLUECROP

    Bluecrop je stredne skorá odroda. Tvorí vzpriamené a vzrastné kry, dorastajúce do výšky 1,8 m. Bobule sú veľké až veľmi veľké, atraktívne, svetlomodré s intenzívnym voskovým nádychom, pevné a po dozretí plné chutí. Plody po dozretí nepraskajú ani nepadajú. Je dostatočne mrazuvzdorná, odporúčame do všetkých pestovateľských oblasti pre predaj plodov v čerstvom stave.

  • LIBERTY®

    Je to neskorá, nová odroda. Charakteristická je bujným rastom, vytvára ľahko rozložité kry s pevnými a silnými výhonkami. Bobule sú stredne veľké až veľké, pevné, svetlomodrej atraktívnej farby, sladkokyslej, harmonickej a príjemnej chuti. Plody sú určené hlavne na konzum v čerstvom stave, dobre znášajú transport a sú dlhodobo dobre skladovateľné.

  • CHANDLER

    Táto odroda je stredne neskorá až neskorá odroda, dorastajúca do výšky 1,6 m. Vytvára pomerne rozložité kry a patrí medzi odrody s najväčšími plodmi. Bobule sú veľmi veľké, atraktívnej svetlomodrej farby s mäkšou dužinou, po plnom dozretí veľmi chutné. Na základe doterajších pozorovaní možno potvrdiť, že sa vyznačuje veľmi dlhým obdobím zberu (5-7 týždňov).

  • AURORA®

    Je to veľmi neskorá, novšia odroda a dozrieva najneskoršie spomedzi ostatných odrôd. Je dostatočne mrazuvzdorná a rastie do výšky 1,7 m. Bobule sú stredne veľké až veľké, nepatrne trpkejšie, ale po plnom dozretí pomerne chutné. Plody sú určené na konzum v čerstvom stave, dobre skladovateľné a dobre znášajú transport.

  • DARROW

    Odroda Darrow je neskorá a pomerne úrodná so slabým až stredne silným rastom, ktorá vytvára pevné a vzpriamené kry vysoké 1,6 m. Bobule sú veľké, pevné, odolné voči praskaniu, atraktívnej svetlomodrej farby s intenzívnym voskovým nádychom. Chuť plodov je veľmi dobrá, po prezretí kyslejšia. Vhodná pre produkciu plodov v čerstvom stave v neskorej sezóne.

PESTUJEME TIEŽ

  • ZEMOLEZ KAMČATSKÝ

    Zemolez kamčatský (Lonicera camtschatica), často ľudovo nazývaný aj sibírska či čukotská čučoriedka. Nepatrí medzi čučoriedky, ale do rodu Lonicera – Zemolez. Pôvodne rastie v chladných oblastiach Sibíri, severovýchodnej Ázii (Sachalín, Kamčatka), no na Slovensku ho možno úspešne pestovať na celom území vrátane vyšších horských polôh. Prednosťou tohto menej známeho, ale zaujímavého druhu ovocia, sú pomerne nízke nároky na pestovanie, odolnosť voči chorobám a veľmi skoré dozrievanie plodov. Bobule majú podlhovastý, cylindrický tvar, po dozretí sú modrofialové, podobne ako plody čučoriedky, tiež aj postupne dozrievajú.
    Plody zemolezu možno konzumovať v čerstvom stave, tu sú vhodnejšie plody odrôd bez horkej príchute, taktiež sa dajú zmrazovať i sušiť, spracovať na džemy, šťavu, sirupy aj víno. Sú bohatým zdrojom vitamínu C a vitamínov skupiny B, pektínov, polyfenolov a farbív-antokyánov. Z minerálnych látok je v plodoch významnejšie zastúpené železo, jód, meď a bobule majú antiseptické a antisklerotické účinky. Pomáhajú pri poruchách trávenia a zažívacieho traktu. Liečivé účinky majú aj kvety, z ktorých sa robí zápar vhodný na použitie pri zápaloch hrdla a chrípke.

  • BRUSNICA VEĽKOPLODÁ

    Na Slovensku patrí brusnica veľkoplodá (Vaccinium macrocarpon Ait. alebo kľukva) medzi málo známy až neznámy druh ovocia. Pochádza totižto zo Severnej Ameriky a Kanady, poznať ju môžeme aj pod častým názvom – americká brusnica. Doterajšie skúsenosti však potvrdzujú, že v podmienkach Slovenska má brusnica veľkoplodá väčšie plody a poskytuje podstatne vyššie úrody ako pôvodná európska forma brusnice močiarnej. V nadmorskej výške 750 m spoľahlivo dozrievali už len skoré a stredne skoré odrody. Plody obsahujú značné množstvo kyseliny benzoovej, preto sú dobre skladovateľné s všestranným využitím v potravinárskom i farmaceutickom priemysle. Z Brusnice veľkoplodnej sú vynikajúce džemy, džúsy, šťavy, sirupy a kompóty.
    Plody brusnice sú bohatým zdrojom vitamínov C a K, a spolu s obsiahnutými polyfenolmi fungujú ako efektívny antioxidant. Významné sú obsahom kyseliny citrónovej, jablčnej, benzoovej a šťavelovej, obsahujú draslík, horčík, vápnik, mangán a fosfor. Vďaka takémuto zloženiu si brusnice našli uplatnenie nielen v medicíne, potravinárstve, ale aj v kozmetickom priemysle. Pôsobia dezinfekčne a protizápalovo, hlavne na močové ústrojenstvo. Používajú sa ako podporný prostriedok pri liečbe cukrovky a reumatizmu. Pre vyšší obsah kyseliny šťaveľovej sa neodporúča zvýšená konzumácia plodov brusnice ľuďom náchylným na tvorbu obličkových kameňov.