Ako to celé vzniklo

Všetci ma volajú BaFi a za to, aká som vďačím práve svojim skvelým rodičom, ktorí sú celý život zdrojom mojej inšpirácie a kreativity. Ľudia o mne hovoria, že mám veľa skvelých nápadov, no pravda je taká, že bez mojich milovaných rodičov by ČUČORIEDKOVO nikdy nebolo ČUČORIEDKOVOM, lebo…

Takto to všetko začalo

Písal sa rok 2002 a manželia Figľušovci, teda moji rodičia Anička a Miloško, sa rozhodli využiť veľkú časť pôdy okolo našej, vtedy ešte chaty, ktorá je už dnes našim rodinným sídlom na Horehroní, kde zasadili prvé kríky čučoriedok. Vízie vtedy neboli veľké, išlo skôr o akýsi experiment – vysadenie kríkov pre naše využitie a radosť. Povedali sme si, že uvidíme a nechali sme sen o ČUČORIEDKOVE voľne plynúť, aj keď ako sa hovorí – náhody neexistujú.
Naše ČUČORIEDKOVO sa nachádza v miernom kopčeku a pôsobí dojmom talianskych kaskád. Zo začiatku sa moji rodičia stretávali s minimálnou podporou,no napriek tomu boli nadšení a zapálení pre niečo nové, iné a najmä pre niečo, čo v našom regióne chýbalo. Začali teda s vysádzaním čučoriedky chocholíkatej a s láskou sadili každý jeden krík. Po troch rokoch, keď sa nám čučoriedky začali odmeňovať prostredníctvom svojich plodov, sme boli všetci vnútorne spokojní, že sme urobili správne rozhodnutie.

„Rozhodujúce bolo, keď sme sa dozvedeli, že na našich pozemkoch sa nachádza druh kyslej pôdy, ktorý je optimálny na pestovanie čučoriedok”

Samozrejme som k dielu prikladala svoje ruky aj ja a moje prvé brigády sa odštartovali zbieraním našich čučoriedok a každým jedným oberaním medzi nami vznikalo neopísateľné silné puto, ktoré rástlo každým jedným zberom. Niekto si povie, ako si človek môže vybudovať vzťah k čučoriedkovým kríkom, no u mňa to bola láska na prvý pohľad či skôr dotyk. Letné dni a večeri v našej rodine mali svoje špecifické čučoriedkové čaro a krásne zdravé bobule sme zbierali všetci spoločne a následne s nimi experimentovali. Vyrábali sme lekvár, likér a piekli výborné koláče od výmyslu sveta a čučoriedkami sme zásobovali celú našu rodinu. Nadšenie nás nikdy neopustilo, vždy sme sa tešili a ďakovali nebesám za ich úrodu. Pokiaľ nerobíte veci s láskou a vďakou, nemôžete čakať dlhodobý úspech a my sme do toho vždy dávali všetko…

Návrat ku koreňom

Postupom času, ako som dospievala, som mala potrebu vymýšľať niečo nové, špeciálne, výnimočné, niečo o čom budú ľudia s radosťou rozprávať, kde bude vládnuť rodinná atmosféra a pohoda, aj keď bude zamračené. Mojou prioritou bolo aj štúdium na vysokej škole, čo dnes hodnotím ako dobrý krok, hoci som sa v oblasti medzinárodných vzťahov nenašla, no napriek tomu mi to dalo veľký rozhľad v oblasti spoločenskej etikety, diplomatického jednania, nových kontaktov a možností počas štúdia, ktoré som na sto percent využila. Každé leto som totižto cestovala po svete a spoznávala nových ľudí, nové kultúry a nové trendy či už v oblasti módy alebo v oblasti gastronómie.
Asi sa zamýšľate nad tým, čo bolo s čučoriedkami, keď som počas sezóny bola odcestovaná. Krásne rástli a mala som tých najlepších pomocníkov – rodičov, starých rodičov a sestru. Oni to vždy zvládli na jednotku s hviezdičkou. Moje organizačné schopnosti sa prejavili aj v tejto oblasti a celú rodinu som manažovala cez Skype. Všetko sa ale zmenilo v lete 2015, kedy som sa rozhodla moje predposledné vysokoškolské leto stráviť doma. S odstupom času dnes môžem s čistým svedomím povedať, že to bola tá najlepšia voľba, pretože vtedy naše rodinné podnikanie nabralo úplne iné smerovanie a rozmery.

„Chceme mať zdravé plody najvyššej kvality, preto nepoužívame syntetické prípravky na odburinenie a aplikujeme iba organické hnojivo, fermentovaný kravský hnoj. Kríky striháme ručne a ručne odstraňujeme aj burinu, aby nedošlo k poškodeniu plytkého koreňového systému. Dbáme aj na hrúbku štiepky okolo rastlín, ktorá má veľký vplyv na udržanie kyslosti pôdy.”

Moja srdcová záležitosť

A ako vlastne vznikol názov ČUČORIEDKOVO? Dlho som rozmýšľať nemusela. Keďže som nadchnutá pre tradície a slovenské pomenovania, do úvahy pripadal len jeden jediný názov, ktorý pomenúva krajinu, kde rastú čučoriedky a všetko je v nej čučoriedkovo-čučoriedkové. Takto jednoducho vzniklo v roku 2015 meno pre našu rodinnú ovocnú záhradu – ČUČORIEDKOVO.

Vízie sú jasné

Naším čučoriedkovo-čučoriedkovým poslaním je prinášať vám domáce, ručne zbierané čučoriedky, ktoré pestujeme ekologickým spôsobom (bez chémie). Práve preto sú také výborné, kvalitné a skutočne chutné. Nie nadarmo vedci prehlasujú kanadskú čučoriedku za plod 21. storočia.
A aby toho nebolo málo, lebo taká skrátka som, v roku 2017 ma zavialo na štúdium včelárstva a rozšírila som náš čučoriedkový sad o ďalšie mladé sadenice. Čiže dnes nie je ČUČORIEDKOVO len o čučoriedkach, ale aj o mede, ktorý nám dávajú naše včielky a my sme im za to neskutočne vďační.

„Za našu starostlivosť sa nám odplácajú nielen čučoriedky, ale aj naše včielky. Vďaka organickému hnojeniu kvitnú v ČUČORIEDKOVE lúčne kvety od jari do jesene.“