Med

Tradícia a poslanie

Zdravie

Zloženie

Účinky

Druhy

Tradícia a poslanie

V našej rodine začal so včelárením môj starký, ktorému s láskou a radosťou pomáhala výnimočná žena – naša starká. Od útlého detstva som sa vždy „motala“ okolo nich pri vytáčaní medu. Za odmenu som dostavala „ fajnovú medovú žuvačku“. Bolo to krásne detstvo, ktoré by som chcela dopriať aj svojím „budúcim“ deťom a neskôr vnukom a vnučkám 🙂 O včely, včelárstvo sa zaujímal môj ocinko – macinko, „Miloško“ a mamička Anička, ktorým včelárčenie učarovalo a prebrali štafetu po starkom. Dnes máme v našom Čučoriedkove veľký úľ, v ktorom „žije“ (zatiaľ) 6 pracovitých včelích rodín. Verím, že postupom času pribudnú ďalšie a spolu s ocinom budeme ďalej odovzdávať generáciám našej rodiny lásku k včielkam a zachovávať rodinné včelárske poslanie. Veď Čučoriedkovo dáva predpoklady na získanie zdravého, liečivého medu od jari do neskorého leta. Nektár z našich rozkvitnutých lúčnych kvetov, ovocných stromov, malín, čučoriedok, liečivých lúčnych bylín... (bez chemizácie) je jeho základným materiálom.
Med v priebehu jeho celej existencii sa zmenil len minimálne a vo svojej podstate rovnakým produktom, ako bol na začiatku. Med produkuje včela, človek – včelár / včelárka 🙂 jej med šetrne odoberie, naleje do pohárikov a ponúkne konzumentovi. Včelár nezasahuje do jeho obsahu a práve preto môžeme o mede hovoriť ako o bioprodukte. V dnešnej dobe si už ľudia dávajú záležať na tom, aké potraviny kupujú a aké potraviny doprajú svojmu telu. Zatiaľ je to tak, že za kvalitu sa platí. Novou úlohou poľnohospodárov nie je lacno nasýtiť masy, ale ponúkať im čo najkvalitnejšie potraviny. V minulosti postavenie včelára bolo spoločensky favorizované hlavne pre svoj podiel na opeľovacej činnosti včelstva v poľnohospodárstve, tvorbe životného prostredia aj samotnej produkcii včelích produktov. Dnes to už bohužiaľ tak nie je. Čo samozrejme neplatí v našom Čučoriedkove. Naším cieľom je zachrániť včelstvo, venovať sa včelstvu, chrániť a starať sa o prírodu v ktorej žijú naše včielky.
Za pohárom medu sa skrýva oveľa viac práce, ako si bežný človek dokáže predstaviť. Včelárenie veruže nie je med lízať 🙂
Včelár sa učí včelárčiť celý život, pretože dnešné klimatické zmeny, chemizácie atď. sú náročné a o to viac sa treba pýtať, študovať, skúmať a v neposlednom rade treba včeličky pozorovať s pokorou. Chodiť ku včelám by som prirovnala k meditácii. K včelám a úľom treba vždy pristupovať pokojne, neponáhľať sa a samozrejme, že sa treba naladiť na prácu, ktorú ideme vykonávať a tým pádom vyhradiť si na ňu čas. Včely cítia nervozitu a prudké pohyby ich znervózňujú – včelárovi nič neodpustia.

Včelí med a jeho účinky na zdravie

Med má mnoho zaujímavých prívlastkov a pomenovaní, ako tekuté zlato, elixír života, alebo hojivý zázrak. Táto sladká, chutná ale i lepkavá hmota bola uctievaná ako dar, či pokrm bohov a do konca 19.storočia bola aj jediným sladidlom. Aj svojimi liečivými účinkami je med známi už celé tisícročia. Základným materiálom pre získanie medu je najmä nektár z kvetov a medovica. Tieto sladké šťavy zbierajú včely, prípadne iné druhy hmyzu, obohatia ich látkami z vlastného tela, pozmenia a zhustia ich vo svojom tráviacom ústrojenstve a ďalej ich uskladnia v plástoch, kde med zaviečkujú a nechajú dozrieť.

Hlavné účinky medu

  • vďaka svojmu unikátnemu prírodnému zloženiu radíme med medzi superpotraviny,
  • pôsobí protizápalovo a antibakteriálne,
  • posilňuje imunitný systém,
  • pomáha liečiť vírusové ochorenie,
  • používa sa pri prechladnutiach, ochoreniach dýchacích ciest, chrípke, zápaloch ústnej dutiny, pri aftoch,
  • vďaka antioxidantom pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva,
  • pomáha pri žalúdočných vredoch, zápche, hnačke, pri chorobách pečene, žlčníka, pri dlhodobom zápale žalúdka, dvanástorníka a hrubého čreva,
  • podporuje trávenie,
  • zbavuje telo jedov,
  • má upokojujúce účinky na nervovú sústavu a zlepšuje kvalitu spánku, aplikujte pred spaním,
  • na zmiernenie migrény,
  • pomáha pri problémoch so srdcom,
  • pri vonkajšom použití veľmi dobré schopnosti: lieči popáleniny a rany, pôsobí dezinfekčne a urýchľuje hojenie,
  • čistí pleť, napríklad pri akné,
  • súčasťou okrasných kúr na pleť a vlasy,
  • medová masáž je silne detoxikačná a revitalizačná,
  • zjemňuje popukané pery,
  • je zdrojom rýchlej energie, lyžička ráno vám dodá silu,
  • ako záchrana v deň po opici – lyžica medu s čerstvo vytlačenou pomarančovou šťavou.

Čo med obsahuje?

Med je zmes cukrov, vody, a iných zložiek. Špecifické zloženie medu závisí najviac od zmesi kvetov navštívených včelami, ktoré med produkovali a líši sa podľa lokality, obdobia, sezóny a jednotlivých včelstiev. Výhodou medu je jeho nízky glykemický index. Hmotnosť 1 litra medu je asi 1,4 kg. Typické zloženie medu je nasledovné:

  • fruktóza, ovocný cukor: 35 – 40 %
  • glukóza, hroznový cukor: 30 – 35 %
  • voda: 10 – 15 %
  • minerálne látky a stopové prvky: draslík, vápnik, sodík, horčík, fosfor, jód, meď, zinok, železo
  • vitamíny: B1, B2, B3, B5, B6, C, D, H, K, E, P
  • organické kyseliny: glukónová, citrónová, jablčná..
  • ďalej: aminokyseliny, enzýmy, antioxidanty, aromatické látky, peľ..

Druhy medu

  • Repkový med: svetlá farba a jemná chuť. Kryštalizuje. Ako jediný obsahuje látky s protirakovinovými účinkami.
  • Agátový med: obsahuje nektár z agátových kvetov, je svetlej až zlatožltej farby so zelenkastým nádychom. Má nízky predpoklad pre kryštalizáciu, je ľahko stráviteľný.
  • Lipový med: je číry, zlatožltý, s typickou lipovou vôňou a chuťou. Mierne kryštalizuje. Je to vynikajúci pomocník pri nachladení.
  • Kvetový med: rozšírený med, pochádzajúci z nektáru kvetov rastúcich v nížinách i horských údoliach, aj z liečivých bylín. Môže byť jedno, alebo viacdruhový – podľa druhu kvetov. Kryštalizuje. Je vhodný aj na varenie, či pečenie a taktiež ako liečivo.
  • Lesný med: tento chutný med je vyhľadávaný a cenený aj v zahraničí. Obsahuje najmä nektár z malín, černíc, lúčnych kvetov alebo medovicu stromov.
  • Jedľový med: keďže ho je málo, je drahý. Včielky ho vyrábajú z ihličia stromov, má tmavú farbu a hustejšiu konzistenciu, s výraznou arómou.

Nutričná hodnota medu na 100g

KJ–1242,3   Kcal–303   Bielkoviny–0,28 g   Sacharidy–82,5 g  Voda – 15 g

V 100g med obsahuje tieto minerály:
Vápnik 6,5 mg Horčík 2,1 mg
Draslík 51 mg Mangán 0,12 mg
Zinok 0,3 mg Železo 0,5 mg
Sodík 4,5 mg Selén 0,7 mg
V 100g med obsahuje tieto vitamíny:
Vitamín B3 0,2 mg Kys. pantoténová 0,15 mg
Vitamín C 0,6 mg

Kryštalizácia medu

Kryštalizácia medu je známkou jeho pravosti. Je to typická vlastnosť medu, ktorá môže byť zmiernená aj správnym skladovaním. Skryštalizovaný med nemusíte vyhadzovať, stačí ho v pohári vo vodnom kúpeli nahriať, alebo poprípade v rúre. treba si však dávať pozor na maximálnu s teplotu do 50 stupňov, nakoľko vyššia teplota by zničila citlivé enzýmy. V zimnom období môžete med roztopiť položením na teplý radiátor. Jedinému čomu sa treba vyhnúť je mikrovlnná rúra, pretože v nej sa zabíjajú všetky dôležité a telu potrebné látky.

Dávkovanie medu a vedľajšie účinky

Denná dávka medu sú 3 až 4 čajové lyžičky. Vo všeobecnosti je med bezpečný pre dospelých i deti, dokonca aj vo väčších množstvách. Odporúčané je ale vyhýbanie sa medu deťom mladších ako 1 rok, menšie dávky sú vhodné pre ľudí so srdcovými a obličkovými problémami a tehotné ženy. Jeho konzumácia sa neodporúča alergikom, ktorí sú citliví na peľ.

Vlastnosti medu

Podľa Pfundovej stupnice sa med skúma z hľadiska farby – od bezfarebných, vodových, cez svetlé , až po jantárové, až tmavojantárové odtiene. Okrem toho sa určuje vôňa, chuť, i viskozita medu. Konzistencia môže byť kvapalná, viskózna alebo čiastočne až úplne kryštalická.

Med podľa pôvodu

  • kvetový – nektárové: repkový, agátový, lipový
  • medovicový – lesné: jedľový, smrekový
  • zmiešaný – z kvetových a medovicových medov