Nutričná hodnota medu na 100g
KJ–1242,3 Kcal–303 Bielkoviny–0,28 g Sacharidy–82,5 g Voda – 15 g
V našej rodine začal so včelárením môj starký, ktorému s láskou a radosťou pomáhala výnimočná žena – naša starká. Od útlého detstva som sa vždy „motala“ okolo nich pri vytáčaní medu. Za odmenu som dostavala „ fajnovú medovú žuvačku“. Bolo to krásne detstvo, ktoré by som chcela dopriať aj svojím „budúcim“ deťom a neskôr vnukom a vnučkám 🙂 O včely, včelárstvo sa zaujímal môj ocinko – macinko, „Miloško“ a mamička Anička, ktorým včelárčenie učarovalo a prebrali štafetu po starkom. Dnes máme v našom Čučoriedkove veľký úľ, v ktorom „žije“ (zatiaľ) 6 pracovitých včelích rodín. Verím, že postupom času pribudnú ďalšie a spolu s ocinom budeme ďalej odovzdávať generáciám našej rodiny lásku k včielkam a zachovávať rodinné včelárske poslanie. Veď Čučoriedkovo dáva predpoklady na získanie zdravého, liečivého medu od jari do neskorého leta. Nektár z našich rozkvitnutých lúčnych kvetov, ovocných stromov, malín, čučoriedok, liečivých lúčnych bylín... (bez chemizácie) je jeho základným materiálom.
Med v priebehu jeho celej existencii sa zmenil len minimálne a vo svojej podstate rovnakým produktom, ako bol na začiatku. Med produkuje včela, človek – včelár / včelárka 🙂 jej med šetrne odoberie, naleje do pohárikov a ponúkne konzumentovi. Včelár nezasahuje do jeho obsahu a práve preto môžeme o mede hovoriť ako o bioprodukte. V dnešnej dobe si už ľudia dávajú záležať na tom, aké potraviny kupujú a aké potraviny doprajú svojmu telu. Zatiaľ je to tak, že za kvalitu sa platí. Novou úlohou poľnohospodárov nie je lacno nasýtiť masy, ale ponúkať im čo najkvalitnejšie potraviny. V minulosti postavenie včelára bolo spoločensky favorizované hlavne pre svoj podiel na opeľovacej činnosti včelstva v poľnohospodárstve, tvorbe životného prostredia aj samotnej produkcii včelích produktov. Dnes to už bohužiaľ tak nie je. Čo samozrejme neplatí v našom Čučoriedkove. Naším cieľom je zachrániť včelstvo, venovať sa včelstvu, chrániť a starať sa o prírodu v ktorej žijú naše včielky.
Za pohárom medu sa skrýva oveľa viac práce, ako si bežný človek dokáže predstaviť. Včelárenie veruže nie je med lízať 🙂
Včelár sa učí včelárčiť celý život, pretože dnešné klimatické zmeny, chemizácie atď. sú náročné a o to viac sa treba pýtať, študovať, skúmať a v neposlednom rade treba včeličky pozorovať s pokorou. Chodiť ku včelám by som prirovnala k meditácii. K včelám a úľom treba vždy pristupovať pokojne, neponáhľať sa a samozrejme, že sa treba naladiť na prácu, ktorú ideme vykonávať a tým pádom vyhradiť si na ňu čas. Včely cítia nervozitu a prudké pohyby ich znervózňujú – včelárovi nič neodpustia.
Med má mnoho zaujímavých prívlastkov a pomenovaní, ako tekuté zlato, elixír života, alebo hojivý zázrak. Táto sladká, chutná ale i lepkavá hmota bola uctievaná ako dar, či pokrm bohov a do konca 19.storočia bola aj jediným sladidlom. Aj svojimi liečivými účinkami je med známi už celé tisícročia. Základným materiálom pre získanie medu je najmä nektár z kvetov a medovica. Tieto sladké šťavy zbierajú včely, prípadne iné druhy hmyzu, obohatia ich látkami z vlastného tela, pozmenia a zhustia ich vo svojom tráviacom ústrojenstve a ďalej ich uskladnia v plástoch, kde med zaviečkujú a nechajú dozrieť.
Med je zmes cukrov, vody, a iných zložiek. Špecifické zloženie medu závisí najviac od zmesi kvetov navštívených včelami, ktoré med produkovali a líši sa podľa lokality, obdobia, sezóny a jednotlivých včelstiev. Výhodou medu je jeho nízky glykemický index. Hmotnosť 1 litra medu je asi 1,4 kg. Typické zloženie medu je nasledovné:
KJ–1242,3 Kcal–303 Bielkoviny–0,28 g Sacharidy–82,5 g Voda – 15 g
V 100g med obsahuje tieto minerály: | |||
---|---|---|---|
Vápnik | 6,5 mg | Horčík | 2,1 mg |
Draslík | 51 mg | Mangán | 0,12 mg |
Zinok | 0,3 mg | Železo | 0,5 mg |
Sodík | 4,5 mg | Selén | 0,7 mg |
V 100g med obsahuje tieto vitamíny: | |||
---|---|---|---|
Vitamín B3 | 0,2 mg | Kys. pantoténová | 0,15 mg |
Vitamín C | 0,6 mg |
Kryštalizácia medu je známkou jeho pravosti. Je to typická vlastnosť medu, ktorá môže byť zmiernená aj správnym skladovaním. Skryštalizovaný med nemusíte vyhadzovať, stačí ho v pohári vo vodnom kúpeli nahriať, alebo poprípade v rúre. treba si však dávať pozor na maximálnu s teplotu do 50 stupňov, nakoľko vyššia teplota by zničila citlivé enzýmy. V zimnom období môžete med roztopiť položením na teplý radiátor. Jedinému čomu sa treba vyhnúť je mikrovlnná rúra, pretože v nej sa zabíjajú všetky dôležité a telu potrebné látky.
Denná dávka medu sú 3 až 4 čajové lyžičky. Vo všeobecnosti je med bezpečný pre dospelých i deti, dokonca aj vo väčších množstvách. Odporúčané je ale vyhýbanie sa medu deťom mladších ako 1 rok, menšie dávky sú vhodné pre ľudí so srdcovými a obličkovými problémami a tehotné ženy. Jeho konzumácia sa neodporúča alergikom, ktorí sú citliví na peľ.
Podľa Pfundovej stupnice sa med skúma z hľadiska farby – od bezfarebných, vodových, cez svetlé , až po jantárové, až tmavojantárové odtiene. Okrem toho sa určuje vôňa, chuť, i viskozita medu. Konzistencia môže byť kvapalná, viskózna alebo čiastočne až úplne kryštalická.